Alopecia Androgenetica: De complete gids voor erfelijke kaalheid


Haaruitval is natuurlijk nooit leuk, en kan een verwoestend effect hebben op je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Helaas hoort haaruitval voor veel mensen bij het dagelijks leven.

Rasmus Serup

Mede-oprichter, HairLust

Rasmus is medeoprichter van HairLust. Sinds begin 2017 en heeft zijn leven gewijd aan het maken van duurzame en innovatieve haarverzorgingsproducten. Hij is altijd op de hoogte van de nieuwste publicaties op het gebied van haar, inclusief onderzoeken naar haarverlies. Rasmus heeft een business achtergrond van de Copenhagen Business School en heeft de afgelopen 6+ jaar non-stop met haarverzorging gewerkt. Read more.

Heren zijn vooral gevoelig voor mannelijke kaalheid, ofwel alopecia androgenetica, zoals de aandoening bekend is in de medische wereld. Maar wat zorgt er eigenlijk voor dat mensen lijden aan alopecia androgenetica? Zijn er manieren om de gevolgen ervan te voorkomen of te verminderen?

In deze gids vertellen we alles wat je moet weten over alopecia androgenetica, ook wel erfelijke of mannelijke kaalheid genoemd. We bekijken ook verschillende manieren waarop je je haarverzorgingsregime kunt aanpassen om niet alleen de kwaliteit van je haar te verbeteren, maar ook om de effecten van alopecia androgenetica te verminderen. Maar, laten we eerst bij de basics beginnen.

Wat is Alopecia Androgenetica?

Androgenetische alopecia ken je misschien ook wel als erfelijke kaalheid, plaatselijke kaalheid of kaalheid bij vrouwen en mannen. Maar wat is deze aandoening precies? Nou, om te beginnen - het is genetisch. Maar dat betekent niet dat je er niets aan kunt doen!

Een veel voorkomende vorm van mannelijke kaalheid (en in mindere mate kaalheid bij vrouwen) is alopecia androgenetica. Verschillende bronnen schatten dat het probleem alleen al in het Verenigd Koninkrijk meer dan 6,5 miljoen mannen treft. De meeste mannen zullen enige vorm van erfelijke kaalheid tegen de tijd dat ze de 50 of 60 bereiken, maar sommige mannen hebben hier al last van als ze nog in de 20 zijn. Dus als je merkt dat je haar dunner wordt, ben je zeker niet de enige.

Hoe ziet Alopecia Androgenetica eruit?

Hoewel aandoeningen die erfelijke haaruitval veroorzaken, zoals alopecia androgenetica, er bij iedereen anders uit kunnen zien, zijn er verschillende symptomen die mannen met elkaar gemeen hebben. Ten eerste, alopecia androgenetica zorgt ervoor dat mannen een terugwijkende haarlijn krijgen . Dit wordt vaak gevolgd door dunner wordende haren rond de kroon en de tempel en kan doorgaan tot de kale plekken aan weerszijden van het hoofd elkaar ontmoeten. Tijdens dit proces wordt het haar geleidelijk aan dunner en dit leidt uiteindelijk in sommige gevallen tot volledige mannelijke kaalheid.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen die lijdt aan erfelijk haarverlies het anders ervaart, dus probeer jezelf niet te vergelijken met anderen als je worstelt met alopecia androgenetica.

Naast de uiterlijke kenmerken kan alopecia androgenetica soms een indicator zijn voor andere problemen in het lichaam. Volgens het Amerikaanse NIH wordt alopecia androgenetica bij mannen in verband gebracht met andere medische aandoeningen zoals diabetes, coronaire hartziekte en hypertensie. Dus als je last hebt van haaruitval kan het een goed moment zijn om een controle in te plannen bij je huisarts.

Hairlust klant review

Wat veroorzaakt Alopecia Androgenetica?

Nu we weten wat alopecia androgenetica is en hoe het zich meestal manifesteert, laten we eens goed kijken naar hoe de biologie zelf een rol speelt. Hoewel een verscheidenheid aan zowel omgevings- als genetische factoren invloed kunnen hebben op het voorkomen en de ernst van alopecia androgenetica, hangt het vooral af van je individuele genen en familiegeschiedenis.

Onderzoekers hebben ontdekt dat het hormoontype ‘androgeen’ vooral verantwoordelijk is voor de gevolgen van erfelijke en mannelijke kaalheid. Een bepaald type androgeen genaamd dihydrotestosteron (of DHT) is de belangrijkste boosdoener doordat mensen met alopecia androgenetica een genetisch bepaalde gevoeligheid voor de effecten van DHT hebben.

Hier is hoe DHT werkt: Het is een hormoon afgeleid van testosteron (een mannelijk geslachtshormoon) dat in normale hoeveelheden bijdraagt aan de algemene gezondheid en ontwikkeling van mannen, vooral tijdens de puberteit. Abnormaal hoge hoeveelheden DHT kunnen echter kaalheid bij mannen veroorzaken. Naarmate er meer DHT door de bloedbaan stroomt, kan het gemakkelijk aansluiten op receptoren van de haarfollikels van je hoofdhuid, waardoor deze krimpen. Na verloop van tijd belemmert deze krimp het vermogen van de hoofdhuid om een gezonde, volle haardos te ondersteunen en in stand te houden.

Veroorzaakt DHT Kaalheid?

Op zichzelf is DHT niet slecht. Het is in feite een normaal hormoon dat bijdraagt aan een gezonde groei tijdens de puberteit. Maar in hoge hoeveelheden kan het erfelijke haaruitval zoals alopecia androgenetica verergeren. Om te begrijpen hoe DHT haaruitval veroorzaakt, helpt het om te weten hoe de normale haargroeicyclus eruit ziet.

Elk haartje op je lichaam is ingepakt in een follikel. Je kunt haarfollikels zien als kleine capsules die de essentiële voedingsstoffen voor elke haar bevatten, terwijl ze het haar stevig op de huid verankeren. Het haar in elke follikel gaat door een groeicyclus die meestal 2-6 jaar duurt (zelfs als je je haar knipt of scheert).

Aan het einde van elke cyclus gaat elke haar een rustperiode in en valt enkele maanden later uit. Daarna produceert de lege follikel een nieuwe haar. Maar wat heeft DHT hiermee te maken?

Wat is de rol van DHT in Alopecia Androgenetica?

Zoals eerder gezegd: tijdens een normale, gezonde haargroeicyclus groeit het haar, wordt het volwassen en valt het uiteindelijk uit voordat het wordt vervangen door een nieuwe haar. Maar wanneer het lichaam te veel testosteron begint om te zetten in DHT, kan dat de haargroeicyclus flink in de weg zitten.

Er is aangetoond dat hogere niveaus van DHT je haarfollikels laten krimpen, wat niet alleen de algemene groeicyclus van je haar kan verkorten, maar er ook voor kan zorgen dat je haar dunner lijkt en sneller breekt. Erger nog, DHT kan het ook moeilijker maken om nieuwe haren te laten groeien nadat de oude uitvallen.

Ontdek de fantastische haargroei-resultaten van mensen HairLust Hair Growth producten gebruiken:

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

De resultaten variëren van persoon tot persoon, maar je ziet het resultaat meestal al na 2-4 maanden gebruik.

Is Alopecia Androgenetica blijvend?

Het korte antwoord is helaas ja. Hoewel er verschillende manieren zijn waarop mensen de effecten van alopecia androgenetica kunnen behandelen of zelfs omkeren, blijft het een permanente aandoening.

En omdat het een genetische aandoening is die van generatie tot generatie wordt doorgegeven, kan het ook niet worden verholpen.

Maar, zelfs als je genetisch belast bent met erfelijke kaalheid, zoals alopecia androgenetica, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om te voorkomen dat DHT je haar verpest.

5 Natuurlijke DHT Blokkers

Erfelijke kaalheid die door alopecia androgenetica veroorzaakt wordt kan je zelfvertrouwen en het vermogen om je goed te voelen over jezelf ernstig verminderen. Je kunt echter wel een DHT blocker in je haarverzorgingsroutine en levensstijl opnemen om de negatieve effecten van erfelijke haaruitval tegen te gaan.

sofie

In onderzoeken is aangetoond dat rozemarijnolie een aanzienlijke toename van het aantal haren oplevert in slechts 6 maanden.

Sofie Tidemand - COO HairLust

 

Hieronder vind je 5 natuurlijke ingrediënten die fungeren als een DHT blocker wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt.

Biotine:

Biotine wordt niet voor niets gebruikt in verschillende haargroeisupplementen en behandelingen. Deze wateroplosbare B-vitamine is een effectieve DHT blokker, waarvan is aangetoond dat het helpt de haargroei te bevorderen en haarverlies te verminderen.

Pompoenzaad Olie:

Androgenetic alopecia Pompoenzaad Olie

Pompoenzaadolie is een bijzonder effectieve DHT blokker, zoals blijkt uit een dubbelblind onderzoek. Daarin wordt aangetoond dat het gemiddelde aantal haren bij mannen die met de olie zijn behandeld in de loop van de tijd met 40% is toegenomen.

Caffeïne:

Caffeine Androgenetic alopecia

Wie had ooit gedacht dat je een vollere bos haar kon krijgen door van je dagelijkse kopje koffie te genieten? Nou, het drinken van koffie alleen zal je niet noodzakelijkerwijs helpen om meer haar te laten groeien, maar de cafeïne in je koffie kan wel degelijk fungeren als een DHT blocker. Bij proefpersonen van beide geslachten is aangetoond dat cafeïne de haargroei bevordert.

Vitamine B12 & B6:

Samen met biotine kunnen andere B-vitamines zoals B12 en B6 als een effectieve DHT blokker werken wanneer ze worden ingenomen via haargroei supplementen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de algehele gezondheid van de hoofdhuid verbeteren bij personen met alopecia androgenetica.

Rozemarijn Olie:

Rozemarijn Olie Androgen alopeci

De laatste DHT blokker waar we het over hebben is de rozemarijnolie. Uit onderzoek is gebleken dat deze olie de haargroei bevordert en het aantal haren bij de deelnemers doet toenemen.

Nu we hebben uitgelegd wat een DHT blokker kan doen om je haar te herstellen en te vernieuwen, laten we het even over alopecia androgenetica bij vrouwen hebben.

Alopecia Androgenetica bij Vrouwen

Hoewel vooral mannen last hebben erfelijke kaalheid, kunnen we de zeer reële effecten van alopecia androgenetica bij vrouwen niet negeren. In tegenstelling tot bij mannen veroorzaakt alopecia androgenetica bij vrouwen niet per sé kaalheid. In plaats daarvan resulteert alopecia androgenetica bij vrouwen meestal in dunner wordend haar rondom het hoofd, dat zeer zelden leidt tot volledige kaalheid. Volgens de Britse NHS ondervindt ongeveer de helft van de vrouwen in het Verenigd Koninkrijk na de leeftijd van 65 jaar een vorm van erfelijke haaruitval. Gelukkig kan alopecia androgenetica bij vrouwen op dezelfde manier worden behandeld als bij mannen!

Andere Vormen van Haaruitval

Naast alopecia androgenetica zijn er verschillende andere aandoeningen die erfelijke kaalheid kunnen veroorzaken of verergeren:

Alopecia Areata:

Deze aandoening veroorzaakt plotselinge haaruitval in cirkelvormige patronen. Het wordt veroorzaakt wanneer het immuunsysteem de haarfollikels begint aan te tasten.

Alopecia areata

Alopecia Universalis:

Alopecia universalis is een vorm van erfelijke haaruitval die resulteert in het volledige verlies van haar over het hele hoofd en lichaam. Dit is ook bekend als een vergevorderde vorm van alopecia areata.

Alopecia Universalis

Trichotillomania:

Deze aandoening zorgt bij sommige mensen voor een impulsieve drang tot het uittrekken van de eigen haren.

Trichotillomania

Telogen Effluvium:

Dit is een omkeerbare aandoening die kan ontstaan na een stressvolle of traumatische ervaring. Mensen die last hebben van telogene effluvium ervaren doorgaans tijdelijk haarverlies en kale plekken rond de bovenkant van het hoofd.

Telogen Effluvium

Scarring Alopecia:

Dit is een ernstigere vorm van alopecia waarbij littekenvorming van de haarfollikel samen met haaruitval optreedt.

Scarring Alopecia

3 Andere Oorzaken van Haaruitval

Naast androgenetische alopecia en de hierboven genoemde aandoeningen kan haaruitval ook worden veroorzaakt (of verergerd) door zaken als:

Stress en Ziekte:

Te veel stress is niet goed voor ons op verschillende niveaus. Verhoogde stressniveaus, langdurige ziekte en bepaalde schildklierziekten kunnen allemaal de gezondheid van de hoofdhuid belemmeren en leiden tot haaruitval.

Verkeerde Haarverzorging:

Je haar te vaak wassen en bepaalde cosmetische behandelingen zoals permanenten, blonderen en het verven van het haar kan ervoor zorgen dat je haar dun en broos wordt, of zelfs uitvalt.

Om deze negatieve effecten te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je een shampoo gebruikt die je haargroei stimuleert en de haarfollikels gezond houdt. Het is ook een goed idee om je hoofdhuid af en toe te verwennen met een voedende proteïneherstellende behandeling om de groei van nieuw haar te bevorderen.

Je Eetpatroon:

Samen met de juiste haarverzorging is een van de belangrijkste factoren voor het behoud van gezond haar je eetpatroon. Zorg ervoor dat je voldoende vitamine- en mineraalrijk voedsel in je dagelijkse voeding opneemt, niet alleen voor je haar, maar ook voor je huid en je nagels!

Probeer in het bijzonder eten dat rijk is aan biotine en eiwitten zoals bessen, groene groenten, noten en bonen te eten, en zorg dat je niet te veel suiker consumeert.

Hairlust review Sanne

Wat je ervaring met alopecia androgenetica ook is, het is belangrijk om te onthouden dat er dingen zijn die je kunt doen om je haarsituatie te verbeteren. Van het nemen van haargroeisupplementen tot het creëren van een gezondere algemene haarverzorgingsroutine: er zijn veel manieren om de gevolgen van erfelijke kaalheid te bestrijden en voller, dikker haar te krijgen.

4,9

4,9 van de 5 sterren

41 reviews


Laat een reactie achterLet op, reacties moeten eerst worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.