De 6 meest voorkomende haaruitval oorzaken en goede producten


In dit artikel leer je wat de 6 meest voorkomende haaruitval oorzaken zijn en adviseer ik je over de beste middelen tegen haaruitval - dus lees snel verder. 

Anna van den Berg

Health & Beauty Blogger

Anna werkte eerder bij een kapper opleiding, maar koos ervoor om verder te gaan als journalist. Ze is sindsdien afgestudeerd als journalist van de Universiteit van Leiden. Nu werkt ze als freelance journaliste voor onder andere HairLust.Lees meer.

 

Hier zul je te weten komen wat de 6 meest voorkomende haaruitval oorzaken zijn.

Want, als je de oorzaak van je haarverlies kent, ben je een stap dichter bij het vinden van de juiste oplossing.

Na het lezen van dit artikel zul je weten wat de belangrijkste haaruitval oorzaken zijn en welke middelen je kunnen helpen. 

Kortom: Kom er achter wat jouw haaruitval oorzaken zijn - en vind daarna de juiste oplossing.

Introductie

Zelf heb ik een periode gehad waar ik last had van dunner wordend haar en veel haaruitval. 

In mijn geval waren de haaruitval oorzaken voornamelijk te vinden in de vorm van drukke periodes met een slecht dieet, waar ik voor de makkelijke en snelle opties koos wat betreft de dagelijkse haarverzorging.

Wat mij hielp: Gelukkig vond ik enkele goede producten en routines die me hielpen om zowel voller als gezonder haar te krijgen.

Lees snel verder - ik zal mijn beste adviezen met je delen.

Haaruitval oorzaken

Iedereen heeft periodes van veel haarverlies, en de haaruitval oorzaken kunnen nogal van elkaar verschillen.

Het kan bijv. gebeuren wanneer je je haar wast, droogt met de haardroger of wanneer je je haar borstelt. Het kan ook te wijten zijn aan een hormonale disbalans of een gebrek aan vitamines.

Hier en daar haar verliezen is eigenlijk heel normaal. Voor zowel mannen als vrouwen is het tot op zeker hoogte nodig.

Dagelijks verliest men tot wel 100 haren.

Er wordt aangenomen dat je normaliter dagelijks ongeveer 50-100 haren verliest. Het maakt deel uit van de natuurlijke levenscyclus van het haar. Normaal gesproken groeit er nieuw haar aan op de plek waar het oude was.

Er zijn verschillende haaruitval oorzaken en sommige komen vaker voor dan andere.

Wat de oorzaak van jouw haarverlies ook is - je zult er na het lezen van dit artikel veel meer over weten!

1) Haaruitval en stress

Haaruitval oorzaken kunnen vaak te maken hebben met stress, zowel bij mannen als vrouwen.

Stress en haaruitval hoeven geen permanente combi te zijn. Als je je stress onder controle krijgt, groeit je haar vaak weer terug in zijn gezonde staat.

Stress heeft als gevolg, dat het lichaam in hormonale disbalans raakt. Misschien heb je weleens wat gelezen over cortisol? Cortisol is een hormoon, dat vaak wordt geassocieerd met stress.

Bij stress en stressvolle situaties wordt het hormoon cortisol aangemaakt, wat betekent dat we zowel fysiek als mentaal anders werken.

Zoals wanneer je andere hormonale invloeden of onevenwichtigheden ervaart, kom je gedurende stressvolle periodes in een andere toestand.

Je bevindt je in deze toestand totdat het cortisolniveau is hersteld. Dit kan minuten, uren, dagen, weken of maanden duren, afhankelijk van je stressniveau en hoe ernstig het is.

Bij haaruitval door stress zijn haar vitamines een populair middel.

Stress beïnvloedt ons hele lichaam.

Haaruitval is niet de enige bijwerking van stress, maar slechts één van de vele. Als je denkt dat je haarverlies te wijten is aan stress, dan is de beste oplossing natuurlijk om veranderingen te maken in je dagelijkse leven en de stress te verminderen.

Helaas is het zelden zo eenvoudig.

Het lijkt misschien onoverkomelijk om grote veranderingen in je dagelijks leven te maken. Om de moed niet te verliezen om van je haarverlies af te komen als je gestresst bent, kun je bijv. haaruitval tegengaan en de haargroei weer op weg helpen met een gezonder dieet en een haaruitval vitamine van HairLust.

Voedingssupplementen voor het haar zijn populair bij mensen die haaruitval willen voorkomen en verminderen, ook in verband met stress - hier zal ik later meer over vertellen.

HairLust reviews

Er zijn 2 haaruitval oorzaken die kunnen worden geassocieerd met een hoog stressniveau:

Telogeen effluvium

Telogeen effluvium wordt vaak beschouwd als de oorzaak van haarverlies die het vaakst voorkomt bij Nederlanders.

Bij dit type haarverlies zie je vaak dat een abnormaal groot aantal haarzakjes zijn gaan slapen. Wanneer haarzakjes gaan slapen, betekent dit dat het haar stopt met groeien en zich uiteindelijk los zal maken van de hoofdhuid.

Wat betekent dat - je binnen een paar maanden veel haaruitval zult hebben.

Alopecia areata

Er wordt van een groot aantal factoren gedacht, dat ze het type haarverlies veroorzaken dat alopecia areata wordt genoemd, waaronder stress.

Met alopecia areata verzwakt het immuunsysteem van het lichaam in de haarzakjes, wat een typische oorzaak van haaruitval kan zijn.

Middelen tegen aan stress gerelateerde haaruitval

HairLust heeft voedingssupplementen voor het haar ontwikkeld, zodat mensen met stress gerelateerd haarverlies iets kunnen gebruiken wat de haargroei versterkt en herstelt.

De voedingssupplementen zijn zowel in capsule vorm en als gummies verkrijgbaar - voor mannen en vrouwen. Lees hier meer over deze producten tegen haaruitval.

HairLust anmeldelse

2) Genetische haaruitval

Genetisch haaruitval is een haaruitval oorzaak die bekend staat onder de naam androgenetische alopecia, en wordt beschouwd als een van de meest voorkomende oorzaken van haarverlies bij mannen.

De stoornis kan worden geërfd van beide zijden van je familie en er is vaak een grotere kans, dat jij het ook krijgt als beide ouders last hebben van haaruitval.

Bij vrouwen neigt zich een dunnere haardos bovenop het hoofd te ontwikkelen, terwijl androgenetische alopecia bij mannen meestal bij de slapen te zien is.

In sommige gevallen kan het haarverlies diffuus zijn, wat betekent dat het zich over de hele hoofdhuid verspreidt. Vooral bij mannen is er de neiging, dat het haarverlies zowel bij de slapen als op de kruin te zien is.

Ook voor genetische haaruitval zijn er middelen die helpen.

Als je denkt dat de oorzaak van je haarverlies genetisch bepaald is, dan is er nog steeds hulp te verkrijgen. De reden dat je vermoedt dat je aan erfelijk haarverlies lijdt, is waarschijnlijk dat je vader of andere familieleden ook last van haaruitval hebben.

Ik heb gelezen over meerdere vrouwen en vooral mannen, die proberen om hun haaruitval te stoppen.

Op de lange termijn zul je haarverlies waarschijnlijk niet kunnen voorkomen, maar je kunt het misschien een paar jaar uitstellen door de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen of ze als voedingssupplement in te nemen.

Hieronder kun je meer lezen over speciale haarsupplementen, die gericht zijn op zowel mannen als vrouwen.

VOOR EN NA FOTO'S BIJ HET GEBRUIK VAN HAIRLUST SUPPLEMENTEN

HairLust vitamines voor het haar

Na 5 weken gebruik van Hair Growth Formula Capsules Men. Resultaten variëren van persoon tot persoon.

3) Hypothyreoïdie

Veel Nederlanders, over het algemeen meer vrouwen dan mannen, lijden aan hypothyreoïdie, wat een schildklieraandoening is. Deze aandoening kan een veel voorkomende oorzaak van haarverlies zijn.

Wanneer je lichaam te weinig schildklierhormoon produceert - het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de stofwisseling, hartslag en het humeur - is er sprake van hypothyreoïdie, waarbij de schildklier een verminderde activiteit vertoont.

Als je lichaam te veel van het hormoon produceert, is het hyperthyreoïdie, waarbij de schildklier overactief is.

Het schildklierhormoon is verantwoordelijk voor alles - van je basale metabolische functie, die ervoor zorgt dat zuurstof en energie in het lichaam functioneren, tot de groei van je haar, huid en nagels.

Als de oorzaak van je haarverlies te wijten is aan hypothyreoïdie, raad ik je aan om contact op te nemen met je arts om een medische beoordeling van het probleem te krijgen. 

4) Vitamine tekort als oorzaak van haaruitval

Haaruitval oorzaken hebben vaak te maken met een tekort aan zink of vitamine B.

Zink

Een te lage inname van zink kan een veel voorkomende oorzaak zijn van haarverlies bij vrouwen en mannen.

In onderzoeken naar voedingstekorten is zink vaak een van de mineralen waar de meeste mensen een tekort aan hebben.

Deze onderzoeken geven vaak aan dat vooral zinktekort kan bijdragen aan vroegtijdige haarverlies bij zowel mannen als vrouwen. 

Zink is verantwoordelijk voor het versnellen van de regeneratie van huid en haarcellen omdat het belangrijke enzymatische functies in het lichaam genereert, inclusief haargroei.

Een tekort aan zink kan bijdragen aan vroegtijdig haaruitval.

Om een voldoende zinkinname te krijgen, kun je een voedingssupplement innemen - zoals een supplement dat gericht is op het haar en dat specifieke voedingsstoffen bevat, die de hoofdhuid en haarzakjes nodig hebben.

Lees hier eventueel meer over welke vitamines en mineralen het belangrijkste zijn voor het haar en een gezonde haargroei. 

Het is ook een goed idee om meer voedsel zoals noten, zaden, oesters, eieren en linzen te eten, die allemaal bijzonder rijk zijn aan zink.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik in het dagelijks leven zelf niet genoeg van deze voedingsmiddelen eet, wat dan ook de reden is waarom ik een voedingssupplement neem voor mijn haar. Het maakt het gewoon een beetje eenvoudiger om al de dagelijkse behoeften binnen te krijgen.

HairLust anmeldelse

Vitamine-B tekort en haaruitval

Volgens verschillende onderzoeken kan haarverlies een teken zijn van vitamine B-tekort, vooral biotine. Hier wordt onder meer benadrukt dat allerlei B-vitamines, vooral biotine en inositol, van groot belang zijn voor de gezondheid van het haar, omdat ze het behoud van het haar ondersteunen.

Als je een tekort aan deze vitamines hebt, kan dit vaak te wijten zijn aan roken, een verminderde leverfunctie of zwangerschap.

Om haarverlies door vitamine B-tekort te voorkomen, is het een goed idee om je dieet aan te vullen met specifieke voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële B-vitamines. Dit is een oplossing die zowel mannen als vrouwen die last hebben van haaruitval als gevolg van vitamine B-tekort, enorm ten goede kan komen.

Voedingsmiddelen die bijzonder rijk  aan de belangrijke B-vitamines kunnen zijn: eieren, rundvlees, kip, avocado's, peulvruchten, noten en aardappelen.

Bovendien kan het ook een goed idee zijn om het lichaam te voorzien van extra B-vitamines in combinatie met andere belangrijke voedingsstoffen, omdat deze de opname van vitamine B en dus het effect hiervan kunnen verbeteren.

Het vereist echter enige kennis van voedingsstoffen, en daarom kan het een voordeel zijn om een biotine supplement te kopen, dat speciaal geformuleerd is om het haar ten goede te komen. 

Hier kun je meer lezen over de belangrijkste vitamines voor het haar en een gezonde haargroei.

VOOR EN NA FOTO'S BIJ GEBRUIK VAN HAIRLUST SUPPLEMENTEN

hairlust hair vitamins voor en na beelden

Licht haar: Na 1 maand gebruik van HairLust Hair Growth Formula Capsules. Donker haar: Na 3 maanden gebruik van HairLust Hair Growth Formula Gummies. De resultaten variëren van persoon tot persoon.

5) Alopecia Areata

Als je haarverlies zich uit in de vorm van kale plekken op het hoofd, de wenkbrauwen of benen, dan kan dit te wijten zijn aan een aandoening die alopecia areata wordt genoemd.

Alopecia areata is een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt.

Alopecia areata is een oorzaak van haarverlies, die bijv. kan worden veroorzaakt door plotselinge of langdurige stress, fysiek trauma en ziekteverloop.

De aandoening komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Als je plotseling sporadisch haaruitval en plaatselijke kaalheid ervaart, raad ik je daarom aan om je huisarts te raadplegen, omdat er afhankelijk van de situatie behoefte kan zijn aan medische hulp.

HairLust reviews

6) Overmatige styling

Laatst maar zeker niet het minst:

Een van de meest voorkomende haaruitval oorzaken is een te frequent gebruik van shampoo, styling producten en haarverf.

Veel dingen die we vaak associëren met haarverzorging doen eigenlijk meer kwaad dan goed, en in het ergste geval kan je haar eraan kapot gaan en kan overmatige styling haaruitval veroorzaken.

Als je je haar vaak bloot stelt aan hitte en chemicaliën, kan het je haar zo verzwakken dat het afbreekt of uitvalt.  

Goede tips om je haar gezond te houden door haarverzorging zijn:

1. Dat je zo veel mogelijk het gebruik van apparaten met warmte probeert te vermijden, die je haar oververhitten. Zet je föhn op koele en lage warmtestanden en minimaliseer het gebruik van stijltangen en krultangen.

2. Als je je haar wilt verven, kies dan voor een kleur die niet meer dan een of twee tinten lichter of donkerder is dan je normale haarkleur. Hoe groter de kleurverandering, des te meer chemicaliën er moeten worden gebruikt.

3. Daarnaast raden we aan om je haar eraan te laten wennen om slechts 2-3 keer per week shampoo te gebruiken, en als je shampoo gebruikt, zorg er dan voor dat deze zoals HairLust Hair Growth & Repair Shampoo  geen schadelijke parabenen en SLS-sulfaten bevat.

4. Het is ook belangrijk om conditioner te gebruiken ELKE keer dat je shampoo gebruikt, omdat de conditioner helpt om het haar te verzegelen met een buitenste laag van bescherming. HairLust heeft een conditioner gemaakt, die bij de shampoo past en daarom het eindresultaat ondersteunt.

5. Vul dit ook graag aan door minstens één keer per week een goed haarmasker te gebruiken en misschien zelfs een haarolie in de punten voor een extra dagelijkse boost. Kies een olie- of haarmasker op basis van arganolie of kokosolie, omdat deze diep in het haar doordringen en de vochtbalans van het haar effectief helpen te herstellen. HairLust heeft zowel een haarmasker als een haarolie gemaakt, die beide verschillende maar zeer complementaire eigenschappen hebben, en die zeker helpen om mijn haar zacht en gezond te houden.

Indien je meer adviezen wilt hebben over hoe je snel lang haar kunt krijgen, lees dan dit artikel, waar we 12 effectieve tips geven over hoe je goed voor je haar kunt zorgen en zowel de gezondheid als de haargroei kunt bevorderen.

Zoals je nu erachter bent gekomen zijn er veel verschillende haaruitval oorzaken.

Als je dus al langere tijd last hebt van haarverlies, of als je vermoedt dat je haarverlies te wijten is aan stress of iets dergelijks, is het een goed idee om contact op te nemen met je dokter om de juiste diagnose te krijgen.

De juiste diagnose is cruciaal om de juiste actie te kunnen ondernemen, wat tot de beste resultaten zal leiden.

Ik raad altijd mijn klanten aan om zowel aan de interne als externe haarverzorging te denken, als ze lang haar willen hebben

Helene Sørensen

Haarstylist en schoonheidsexpert

 

 
Klantenbeoordelingen van HairLust
4,9

4,9 van de 5 sterren

41 reviews


Laat een reactie achterLet op, reacties moeten eerst worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.