pluizig haarBekijk alle artikelen

Wat te doen tegen pluizig haar? 9 Bewezen tips tegen pluishaar

Het is een algemeen bekend feit: iedereen heeft wel eens last van pluizig haar. Jawel, zelfs Kendall Jenner ontkomt niet aan pluishaar. Hoewel pluizig haar volkomen normaal en natuurlijk is, heb je natuurlijk liever dat je haar er glad en glanzend uitziet. Maar zelfs als je anti-pluis producten gebruikt, kun je nog steeds last hebben van pluizig haar (vooral op broeierige, natte dagen!). Hoe komt dat?

Het gebruik van de verkeerde haarproducten kan een reden zijn voor droog, pluizig haar (daarover later meer). Maar de belangrijkste reden voor pluishaar is dat je verzorgings- en stylingroutine niet geoptimaliseerd zijn om pluishaar te voorkomen.

Inhoud

Wil je weten wat je kan doen tegen pluizig haar om er voor eens en altijd vanaf te komen? In dit artikel lees je waardoor pluishaar wordt veroorzaakt en wat je zelf kan doen tegen pluizig haar. Ik licht alvast een tipje van de sluier voor je op: als je last hebt van extreem droog, pluizig haar is de Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm de beste oplossing. Deze vochtverhogende behandeling heeft een unieke balsem-tot-olie-formule die smelt in droog, kroezend haar. Daarnaast zijn een shampoo en conditioner met hydraterende glycerine om pluis haar tegen te gaan, zoals de Split Fix™ Duo, een must! Lees snel verder voor meer tips en welke haarproducten ik nog meer aanraad!

Waardoor wordt pluishaar veroorzaakt?

Dit is de achterliggende reden voor pluizig haar: als je droog, beschadigd haar hebt gaan de haarschubben (de beschermende buitenste laag van het haar) openstaan. Op die manier droogt het haar uit en probeert het vocht uit de omgeving op te nemen. Zo wordt het haar pluizig en onhandelbaar. Balen dus.

Als je last hebt van droog, pluizig haar, kunnen deze factoren een rol spelen:

Oorzaak van pluishaar #1: Je hebt krullend en/of dun haar

Hoe meer krullen je hebt, hoe eerder je last krijgt van pluishaar. Waarom? Krullend haar heeft de neiging om eerder uit te drogen, wat leidt tot pluishaar.

Dun haar wordt helaas ook eerder pluizig. Aangezien deze haartypes minder zwaar zijn, worden de pluislokken niet ‘verzwaard’ en kan het haar onhandelbaar worden. Maar zelfs als je krullend, dun haar hebt, kan je nog steeds glad haar verkrijgen door de onderstaande tips tegen pluizig haar op te volgen (en de beste producten voor droog, pluizig haar te gebruiken!).

Oorzaak van pluishaar #2: Je doucht te warm

Iedereen neemt graag een hete douche, vooral in de winter, maar helaas is een te hoge watertemperatuur niet goed voor pluishaar. Het hete water opent de haarschubben, waardoor het haar uitdroogt en vocht uit de omgeving probeert op te nemen (met pluishaar als gevolg).

Het is echter niet nodig om voortaan ijskoude douches te nemen. Verlaag de watertemperatuur gewoon een klein beetje, zodat het water warm is in plaats van gloeiend heet.

Oorzaak van pluishaar #3: Je gebruikt de verkeerde shampoo

Je weet dit vast al, maar niet alle shampoo’s zijn even goed voor je haar! Veel shampoo’s bevatten ingrediënten zoals alcohol en agressieve sulfaten, zulke shampoos drogen je haar uit, waardoor je eerder last krijgt van pluishaar.

Gebruik daarom een sulfaatvrije shampoo met glycerine om pluizig haar onder controle te houden. De glycerine werkt als vochtinbrenger en creëert een beschermend laagje rondom het haar, waardoor pluishaar geen kans krijgt.

Tip: het is niet nodig om het etiket van elke shampoo in de drogisterij te bestuderen. Bekijk hieronder mijn aanbevelingen voor de beste producten tegen pluishaar.

(Lees meer over het verband tussen droog, beschadigd haar en je shampoo keuze en je haar porositeit).

Oorzaak van pluishaar #4: Je wast je haar te vaak

Zelfs de allerbeste shampoo’s voor pluishaar kunnen het haar uitdrogen als ze te vaak worden gebruikt. Door je haar elke dag te wassen (of zelfs meerdere keren per dag!), wordt het haar ontdaan van zijn natuurlijke oliën, waardoor het droog en pluizig wordt.

Was je haar maximaal 3 tot 4 keer per week met shampoo om je pluishaar optimaal in bedwang te houden. Als je je haar tussendoor toch nat wilt maken, probeer dan co-washing, ofwel je haar wassen met alleen conditioner.

Het gebruik van droogshampoo is een fijne manier om een dag of twee over te slaan voordat je je haar wast. Zorg er wel voor dat je een natuurlijke droogshampoo kiest die goed is voor de gezondheid van je haar, hoofdhuid en het milieu. Mijn favoriet is de non-aerosol Refresh Powder™ Dry Shampoo op basis van 99% natuurlijke ingrediënten, zoals kaolienklei, aloë vera en haverextract.

Oorzaak van pluishaar #5: Je bent te enthousiast met je stijltang

Net zoals de haarschubben open gaan staan door hoge watertemperaturen, kan dit ook gebeuren door de hitte van stylingtools. Als je vaak dergelijke stylingtools gebruikt of geen hittebeschermer gebruikt voor het stylen, krijg je zeer waarschijnlijk met droog, pluizig haar te maken. Vergeet dus niet je heat protectant spray als je een hittetool gebruikt.

Oorzaak van pluishaar #6: Je gebruikt een katoenen handdoek

Die zachte katoenen handdoeken zijn misschien heerlijk om jezelf mee af te drogen na het douchen, maar ze kunnen ook je haar beschadigen. Door nat haar met een katoenen handdoek droog te wrijven, worden de haarschubben opgeruwd en ontstaat er pluishaar.

Oorzaak van pluishaar #7: Je borstelt je haar te vaak

Net zoals de wrijving van katoenen handdoeken pluishaar kan veroorzaken, kan het te vaak borstelen van je haar ook schade aanrichten. Hoewel borstelen belangrijk is om je haar te ontwarren en de natuurlijke oliën gelijkmatig te verdelen, kan te vaak borstelen de haarschubben opruwen en zo tot droog, pluizig haar leiden.

Borstel je haar maximaal twee keer per dag met de juiste haarborstel om pluishaar in bedwang te houden en borstel altijd zo voorzichtig mogelijk. Nog belangrijker: probeer nat haar zo min mogelijk te borstelen. Nat haar is breekbaar en door het borstelen kunnen de kwetsbare haarstrengen eenvoudig breken. Daar zit je niet op te wachten! Gebruik daarom een wet brush of een grove kam die speciaal is gemaakt voor het borstelen van nat haar om je natte haar te ontwarren (of ga extreem voorzichtig te werk!).

9 Bewezen tips tegen pluishaar

Hoewel pluizig haar volkomen normaal is, zie je waarschijnlijk liever een gladde, pluisvrije look in de spiegel. Of misschien wordt je droge, pluizige haar veroorzaakt door haarschade en wil je graag gezonder haar. Hoe dan ook, deze tips tegen pluizig haar zijn jouw nieuwe strategie om je haar zachter en gladder te maken.

1. Begin met een pluisbestendig kapsel

Pluisbestending kapsel

Als eerste is het belangrijk om gespleten punten af te laten knippen. Gespleten punten kunnen verder scheuren, waardoor er meer haarschade en pluizigheid ontstaat. Houd je haar gezond door regelmatig je gespleten punten bij te laten werken bij de kapper.

Tip: als je in een bijzonder vochtig klimaat woont, overweeg dan een kapsel zonder laagjes. Dit zal je haar verzwaren en pluizigheid in bedwang houden.

2. Gebruik een shampoo voor pluishaar

Zoals al eerder werd aangegeven, is het belangrijk om niet te warm te douchen. Gebruik zeker geen gloeiend heet water! Kies een shampoo met hydraterende glycerine en Aquaxyl™ om pluishaar tegen te gaan, zoals de Moisture Hero™ Shampoo. Deze shampoo maakt je haar glanzend, zacht, en pluisvrij zonder dat het je haar verzwaart.

3. Conditioner is je beste vriend

We kunnen dit niet vaak genoeg zeggen: sla NOOIT de conditioner over na het wassen met shampoo. Zoals we al eerder aangaven, kunnen zelfs de beste shampoo’s je haar enigszins uitdrogen. Conditioners zijn samengesteld als aanvulling op shampoo en vullen het vocht aan dat je haar verloren heeft tijdens het wassen (daarom verkoopt Hairlust de shampoo en conditioner als een set!). Dit houdt je haar niet alleen gezond, maar houdt ook pluizigheid in bedwang

Elke conditioner is beter dan helemaal geen conditioner, maar als je droog, pluizig haar hebt, heb je een hydraterende conditioner nodig die het haar versterkt en voedt. Ik raad Moisture Hero™ Conditioner aan. Deze conditioner bevat natuurlijke plantaardige ingrediënten van biologische aloë vera, cacaoboter, jojoba en granaatappel om het haar van buiten naar binnen te voeden en te hydrateren.

4. Gebruik een haarmasker om pluishaar tegen te gaan

Naast je gebruikelijke shampoo- en conditioner, kun je ook af en toe een haarmasker voor pluizig haar gebruiken. Gebruik een keer per week de Moisture Hero™ Hair Mask op vochtig, net gewassen haar. Laat het product 5 á 10 minuten intrekken voordat je het uitspoelt. Deze intens hydraterende behandeling is samengesteld met ultra-voedende ingrediënten zoals aloë vera, cacaoboter, en jojoba-olie, die droog, pluizig haar hydrateren en verzorgen.

5. Droog je haar verstandig

Droog je haar verstandig

Je weet inmiddels dat een katoenen handdoek je haar alleen maar pluiziger maakt zodra het droog is. De oplossing? De Bamboo Hair Towel Wrap. Bamboevezels zijn gladder dan katoenvezels en nemen meer water op, zodat het haar sneller droogt en minder pluist. Een win-win! Daarnaast is bamboe een milieuvriendelijker materiaal tegen pluishaar dan katoen, kies dus voor een bamboe haarhanddoek.

6. Vervang je beddengoed

Vervang je beddengoed

Net zoals katoenen handdoeken je haar kunnen uitdrogen, kunnen katoenen kussenslopen hetzelfde effect hebben. Als je vaak wakker wordt met warrig, pluizend haar (het bekende net-uit-bed hoofd!), weet je vast wat we bedoelen

Gelukkig bestaat er een eenvoudige oplossing voor dit pluizige probleem. Vervang je gewone kussensloop door een Silky Bamboo Pillowcase. Dit is een gemakkelijke manier om ook tijdens het slapen je pluishaar in bedwang te houden. Als extra bonus is een bamboe kussensloop ook nog eens beter voor je huid, zodat je ‘s ochtends met een gehydrateerde huid wakker wordt.

Combineer met een bijbehorend Silky Bamboo Duvet Cover en je zal de beste schoonheidsslaap hebben.

7. Bescherm met een leave-in conditioner

Bescherm met een leave-in conditioner

Om je haar de hele dag pluisvrij te houden, breng je een leave-in conditioner aan met anti-pluis eigenschappen zoals Split Fix™ Leave-in Conditioner. Deze leave-in behandeling zit boordevol voedende plantenextracten en doordrenkt de haarlokken met hydratatie om gespleten punten, kroezen en klitten te voorkomen.

8. Slaap er een nachtje over

Slaap er een nachtje over

Als je last hebt van extreem droog, pluizig haar, heb je een serieuze anti-pluis-oplossing nodig. Hier is de Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm uitermate geschikt voor. Deze vochtverhogende behandeling heeft een unieke balsem-tot-olie-formule die smelt in droog, kroezend haar. Natuurlijk hydraterende ingrediënten zoals sheaboter, biologisch olijfextract, jojoba-olie en zonnebloemzaadolie geven het haar vocht en voedingsstoffen die het haar sterker, zachter en gladder maken.

Bij extreem pluizig haar raad ik aan om voor het slapen Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm aan te brengen op droog haar en vervolgens op een Bamboo Towel Pillowcase te slapen. De volgende ochtend wordt je wakker met glanzend, pluisvrij haar!

9. Gebruik natuurlijke oliën om pluizig haar tegen te gaan

Natuurlijke oliën tegen pluizig haar

Niets is erger dan halverwege de dag te worden overvallen door pluishaar, zeker als je ‘s ochtends je haar tot in de puntjes hebt gestyled. Ik ken het gevoel. Daarom hebben we deze Moisture Hero™ Hair Oil gemaakt. Deze siliconenvrije, 100% natuurlijke haarolie bevat zes voedingsrijke oliën die je lokken doordringen en hydrateren met lichtgewicht vocht.

Om kroezend haar en pluis weer glad te maken, smeer je een paar druppels olie op de plukken haar.

En maak je geen zorgen als je dun haar hebt. Deze anti-pluis oliën zijn licht van gewicht en zullen je haar niet verzwaren of vettig doen lijken!

Haar test

Producten speciaal voor jouw haar

Doe de test

De 4 beste producten voor droog, pluizig haar

Heb je het allemaal onthouden? Samengevat zijn dit de beste producten om pluizig haar in bedwang te houden (en hoe je ze moet gebruiken):

1. Moisture Hero™ Duo

Was je haar maximaal 3 tot 4 keer per week met de Moisture Hero™ Shampoo met glycerine en andere hydraterende ingrediënten om je pluishaar tegen te gaan. Gebruik daarna de Moisture Hero™ Conditioner om je haar intensief te hydrateren. Gebruik tussen wasbeurten door Split Fix™ Leave-in Conditioner voor extra hydratatie.

2. Moisture Hero™ Hair Mask

Breng één keer per week de Moisture Hero™ Hair Mask aan op net gewassen haar. Laat 5 tot 10 minuten intrekken, en spoel dan grondig uit. Gebruik tot slot Moisture Hero™ Conditioner en spoel uit voor het stylen.

3. Moisture Hero™ Hair Oil

Breng deze diep hydraterende behandeling aan om pluizig en droog haar te temmen en te voeden zonder een vettig gevoel. Deze veelzijdige haarolie zonder siliconen kan zowel op droog als nat haar worden gebruikt - voor of na het wassen van je haar.

4. Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm

Voor de ultieme behandeling tegen pluis breng je deze balsem voor het slapengaan aan op het haar. Was het er vervolgens 's ochtends met Moisture Hero™ Duo weer uit.

Nu je weet hoe je pluishaar het beste aan kan pakken met mijn tips en speciale anti-pluis haarverzorgingsproducten, is het tijd om je haar te laten zien wie de baas is!

Heeft Hairlust je geholpen met het temmen van je pluishaar? Deel je resultaten dan met ons! Upload je voor-en-na-foto’s op Instagram en tag ons met @hairlust.

Onze klanten zeggen

Uitstekend

4.2 van de 58.500+ reviews
op

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
  • De 6 beste natuurlijke haarmaskers om droog en beschadigd haar te herstellen

    De 6 beste natuurlijke haarmaskers om droog en beschadigd haar te herstellen

  • Hoe gebruik je een haarmasker? Volg dit deep conditioner stappenplan

    Hoe gebruik je een haarmasker? Volg dit deep conditioner stappenplan

  • De beste hydraterende conditioners tegen droog en pluizig haar

    De beste hydraterende conditioners tegen droog en pluizig haar

  • Haar Porositeit Gids: Hoog versus laag poreus haar en waarom het uitmaakt

    Haar porositeit gids: Hoog versus laag poreus haar en waarom het uitmaakt

  • Beste haarolie voor droog haar

    Beste haarolie voor droog haar - 9 redenen om natuurlijke haarolie te gebruiken

Bekijk alle artikelen