Roos in je haar: wat je schilferige hoofdhuid je probeert te vertellen


Het is niet iets waar de meeste mensen graag over praten, maar bijna iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Yup, ik heb het over roos. Of je het nu één keer in je leven hebt gehad of dagelijks worstelt met een droge, schilferige hoofdhuid en roos in je haar, je weet vast dat het hoe dan ook geen pretje is.

Stine Holm

Community Manager, HairLust

Stine heeft een Master in communicatie van de Copenhagen Business School en een eindeloze liefde voor de speelse wereld van het schrijven. Bij HairLust werkt ze hard om de natuurlijke waarden van het merk HairLust te communiceren en heeft ze HairLust in een meer transparante richting geduwd. Haar kennis over ingrediënten en haar passie voor natuurlijke haarverzorging blijkt uit elke zin die ze voor ons schrijft. Lees meer.

Schilfers in je haar kan je favoriete kapsels in de weg zitten, ervoor zorgen dat je haarverzoringsroutine onnodig lang duurt en je zelfvertrouwen flink aantasten. Daarom hebben wij dit uitgebreide artikel samengesteld, waarin we je uitleggen hoe je voor eens en altijd met je droge, schilferige hoofdhuid kan afrekenen.

Wil je weten waardoor roos in je haar wordt veroorzaakt en hoe je die vervelende schilfers in je haar kan stoppen? Lees dan verder en reken voorgoed af met schilfers in je haar.

Wat zijn de oorzaken van roos in je haar?

In essentie is roos niets anders dan losse huidcellen op je hoofdhuid. Net zoals de huidcellen van de rest van je lichaam, zijn hoofdhuidcellen zich voortdurend aan het delen en vermenigvuldigen en worden ze vervangen door nieuwe cellen. De doden cellen laten los en normaal gesproken is dat einde verhaal.

Maar als de hoofdhuidcellen zich te snel delen, ontstaat er een probleem. Je zal merken dat de dode huidcellen zich ophopen, afschilferen en uiteindelijk volwaardige roos vormen. En zoals bij de meeste problemen, zijn er verschillende factoren die kunnen bijdragen aan je droge, schilferige hoofdhuid.

Laten we eens kijken naar de meest voorkomende oorzaken van roos in je haar:

Oorzaak van roos in je haar #1: je hoofdhuid is droog

Een droge hoofdhuid is precies zoals het klinkt - je hoofdhuid is niet voldoende gehydrateerd! Wanneer dat gebeurt, raakt je huid geïrriteerd en ontstaan er schilfers die tot roos leiden.

Veel voorkomende oorzaken van een te droge hoofdhuid zijn koud weer en koude lucht, ouderdom en ongunstige reacties op haarproducten.

Oorzaak van roos in je haar #2: je eetpatroon en levensstijl moeten veranderen

Het is bekend dat een slecht eetpatroon en een inactieve levensstijl tot allerlei gezondheidsproblemen kan leiden, maar wist je dat het ook schilfers in je haar kan veroorzaken? Een dieet rijk aan suiker en simpele koolhydraten kan insulinepieken veroorzaken. Deze pieken kunnen leiden tot overproductie van talg, waardoor roos ontstaat.

Oorzaak van roos in je haar #3: je hoofdhuid is vet en geïrriteerd

Net zoals een vette gezichtshuid een puistje kan veroorzaken, kan je hoofdhuid op dezelfde manier reageren wanneer de talgkliertjes overmatig veel olie produceren.

Er kunnen veel verschillende boosdoeners verantwoordelijk zijn voor een vette hoofdhuid, inclusief genen, eetpatroon, hormonale onbalans, zwangerschap en menopauze.

Oorzaak van roos in je haar #4: je wast je haar niet vaak genoeg

Afhankelijk van je haartype, zou je je haar ongeveer 3 keer per week moeten wassen. Als je te lang wacht met het wassen van je haar, kan olie, vuil en productophoping je hoofdhuid irriteren en schilfers in je haar veroorzaken.

Oorzaak van roos in je haar #5: je hoofdhuid is gevoelig voor bepaalde haarproducten

Je kent waarschijnlijk een paar voedingsmiddelen die je maag van streek maken, maar wist je dat haarproducten je hoofdhuid precies zo kunnen beïnvloeden? Echt waar. Niet elk haarproduct is geschikt voor iedereen en als je last hebt van roos in je haar, kunnen de haarproducten in je badkamer mogelijk de boosdoener zijn.

Overweeg om over te stappen op verzorgingsproducten die speciaal zijn afgestemd op de specifieke behoeften van jouw haar en hoofdhuid, in plaats van een product te blijven gebruiken dat je niets oplevert of de roos zelfs verergert.

Oorzaak van roos in je haar #6: je hebt een huidaandoening zoals psoriasis of eczeem

Bepaalde huidaandoeningen kunnen een droge, schilferige hoofdhuid veroorzaken of verergeren. Raadpleeg een dermatoloog als je vermoedt dat dit het geval is.

Dit zijn 5 manieren om voorgoed afscheid te nemen van roos in je haar

Ben je helemaal klaar met het bestrijden van roos? Er zijn verschillende manieren om de gezondheid van je hoofdhuid te herstellen. Lees snel verder om erachter te komen hoe je een droge, schilferige hoofdhuid voorgoed kan verbannen!

1. Pas je eetpatroon aan

Zoals al eerder werd genoemd, is je eetpatroon belangrijker voor je gezondheid dan je je misschien realiseert. Als je last hebt van roos en een droge, schilferige hoofdhuid en niets lijkt te helpen, ga dan met je dieet aan de slag.

Het toevoegen van biotine, ijzer en omega 3-vetzuren aan je voedingspatroon, samen met veel fruit en groente, kan de talgproductie van je hoofdhuid reguleren en de algemene gezondheid van je huid, haar en nagels verbeteren. Als het lastig is om al deze vitamines en mineralen tegelijkertijd aan je dieet te voegen, neem dan een supplement om je op weg te helpen.

2. Was je haar vaker

Vaak hoor je dat we ons haar te vaak wassen. En hoewel dat voor sommige haartypes en mensen met droog haar zeker geldt, zou je je haar vaker moeten wassen als je te maken hebt met een droge, schilferige hoofdhuid.

Was je je haar momenteel slechts 3 keer per week? Probeer dan je haar om de dag te wassen. En als je je haar al dagelijks wast, overweeg dan de volgende tip.

3. Probeer een hoofdhuidscrub

Een van de makkelijkste manieren om je hoofdhuid te zuiveren van overmatige productophoping en roos is met behulp van onze favoriete behandeling voor een droge, schilferige hoofdhuid: de hoofdhuidscrub. Onze Hair & Scalp Detox Scrub is speciaal geformuleerd om productresten, overtollig talg en mineralen uit hard water te verwijderen. Zo is je hoofdhuid binnen no-time weer in topvorm.

Gebruik de scrub gewoonweg één keer per week onder de douche en was daarna je haar zoals gewoonlijk met shampoo en conditioner.

skæl

4. Niet krabben

Weet je nog dat je moeder altijd zei dat je niet aan je puistjes moest komen? Nou, hetzelfde principe geldt voor een droge, schilferige hoofdhuid. We weten dat het verleidelijk kan zijn om je roos eraf te krabben (vooral als je hoofdhuid jeukt), maar dit is een van de minst nuttige dingen die je kan doen om schilfers in je haar tegen te gaan.

In plaats van met scherpe nagels te krabben, waardoor je hoofdhuid nog meer geïrriteerd raakt, kun je beter zachtjes met de palm van je hand op je hoofdhuid tikken om het jeukende gevoel te verlichten.

5. Verander van haarverzorgingsproducten

Als je huidige haarverzorgingsroutine je hoofdhuid geen goed doet, is het tijd om van producten te veranderen. Een goede shampoo en conditioner zouden je haar moeten voeden, beschermen en hydrateren zonder meer roos of irritatie te veroorzaken.

Ben je op zoek naar een complete haarverzorgingslijn? Zoek dan niet verder naar geschikte haarverzorging bij roos. Onze a Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner helpt je haar zichtbaar gezonder en veerkrachtiger te worden. En we hebben ook een speciale formule voor mannen!

Maar stop niet bij producten die je alleen onder de douche gebruikt. Je kan je hoofdhuid een groot plezier doen door ook goed voor je haar te zorgen terwijl je slaapt. Hoewel de meeste kussenslopen zijn gemaakt van materialen die niet goed ademen, beschermt een Pure Bamboo Pillowcase je haar tegen schade en pluizigheid. Dit is vooral nuttig voor mensen met een gevoelige hoofdhuid.

Behandelingen voor een droge, schilferige hoofdhuid die je thuis kan toepassen:

Als nieuwe producten nog geen optie zijn of als je sneller resultaten wilt zien, kun je altijd een huis-tuin-en-keuken-aanpak overwegen om je droge, schilferige hoofdhuid aan te pakken.

Doe-het-zelf haarverzorging bij roos #1: tea tree-olie

Je wist misschien al dat tea tree-olie wordt gebruikt om acne en een vette huid te bestrijden, maar wist je dat het ook een effectief middeltje kan zijn om een droge, schilferige hoofdhuid te behandelen?

Door 4-5 druppels tea tree-olie aan je shampoo toe te voegen, kun je eenvoudig en snel een effectieve behandeling creëren voor je droge, schilferige hoofdhuid. Tea tree-olie kan roos in je haar bestrijden door de overmatige hoeveelheid gist op je hoofdhuid te verminderen. Ook verlicht deze olie de jeuk en pijn die vaak gepaard gaat met een droge, schilferige hoofdhuid.

Doe-het-zelf haarverzorging bij roos #2: appleciderazijn

Een ander geweldig middeltje om je droge, schilferige hoofdhuid te behandelen is het oude vertrouwde appelciderazijn. Voeg een eetlepel toe aan je shampoo of spray het direct op je hoofdhuid om roos in je haar het nakijken te geven.

De zure aard van appelciderazijn stopt de groei van bepaalde microben die roos veroorzaken en kan helpen om de pH-waarde van je hoofdhuid weer in evenwicht te brengen.

Doe-het-zelf haarverzorging bij roos #3: kokosolie

Is er dan werkelijk niets waar kokosolie niet goed voor is? Het blijkt dat deze wonderolie dankzij zijn intens hydraterende eigenschappen zeer verzachtend werkt bij een droge, schilferige hoofdhuid.

Breng voordat je je haar wast een royale hoeveelheid kokosolie aan op je hoofdhuid als een masker, laat het 15-20 minuten zitten en was daarna je haar zoals gewoonlijk. Herhaal dit één keer per week om schilfers in je haar tegen te gaan.

Doe-het-zelf haarverzorging bij roos #4: aloë vera

Dit is nog een geweldige behandelmethode voor droge, schilferige huid die je misschien nog niet kende. Iedereen weet dat aloë vera verlichting biedt bij een zonverbrande huid, maar net zoals kokosolie kan aloë vera een droge hoofdhuid ook intens hydrateren. Daarnaast heeft aloë vera ontstekingsremmende eigenschappen die een jeukende hoofdhuid kunnen kalmeren.

Breng de aloë vera ook als een masker aan op je hoofdhuid, laat het enkele minuten zitten en was daarna je haar zoals gewoonlijk.

Doe-het-zelf haarverzorging bij roos #5: citroen

Even goed opletten. Deze behandeling voor een droge, schilferige hoofdhuid is misschien natuurlijk, maar moet toch met voorzichtigheid worden gebruikt, omdat het irritatie kan veroorzaken bij een gevoelige hoofdhuid.

Overweeg je een citroenbehandeling om roos in je haar tegen te gaan, dan raden wij je aan om het citroensap niet direct op je hoofdhuid aan te brengen. Meng een eetlepel sap met een mengsel van kokosolie en suiker om een milde scrub te creëren om je hoofdhuid te zuiveren van schilfers en productresten. Stop onmiddellijk wanneer je een branderig gevoel, roodheid of irritatie opmerkt!

Doe-het-zelf haarverzorging bij roos #6: zout

Meng zout in plaats van suiker met je favoriete olie om een scrub voor je droge, schilferige hoofdhuid te maken. Na het scrubben (op milde wijze!), was je je haar met shampoo en conditioner. Je kent je eigen routine als geen ander.

Doe-het-zelf haarverzorging bij roos #7: olijfolie

Dit heeft bijna iedereen in de keuken staan. Als je regelmatig last hebt van een droge, schilferige hoofdhuid, kan olijfolie binnen no-time verlichting bieden.

Masseer eenvoudigweg één minuut lang 1-2 eetlepels olie in je hoofdhuid. Laat het intrekken, spoel je haar en gebruik daarna shampoo zoals gewoonlijk. Dit is ook een geweldige behandeling om futloze, doffe lokken nieuw leven in te blazen!

Nu weet je zo’n beetje alles wat er bekend is over roos. We hopen dat je die vervelende schilfers in je haar voor eens en altijd kan verbannen!

Heeft HairLust je geholpen om voorgoed afscheid te nemen van roos en die droge, schilferige hoofdhuid? Laat ons je voor-en-na-foto’s zien en vergeet ons niet te taggen op Instagram met @thehairlust!

Klantenbeoordelingen van HairLust
4,9

4,9 van de 5 sterren

41 reviews


Laat een reactie achterLet op, reacties moeten eerst worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.